Paris Ulaşım ve Konaklama Rehberi
Her mevsim yurtdışı planlarının ilk 3’ünde yer alan Paris benim de en merak ettiğim yerlerden biriydi, fakat planlarımı rota bazlı değil de bilet bazlı yapmam nedeniyle sürpriz ve ani gelişen bir yolculuk oldu.
Eğer bakmayı bilirsek her yer görülmeye değer. Bu yüzden seyahatlerimde ekonomi kriterinden başlayarak bir sıralama tercih ediyorum. Bu sefer payımıza düşen Paris oldu.
13:35’te Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı uçağımız yaklaşık 3 buçuk saatin sonunda Paris Orly’e indi. Biliyorsunuz ki Fransa bizden 2 saat geride o yüzden Paris’e indiğimizde saat 3 civarıydı. Biz de bu güzellikten faydalanıp şehri hemen keşfetmeye başladık.
Peki nelerle karşılaştım rüya bir şehir mi, yoksa süslü bir balon mu?
Paris’te Ulaşım
Paris ulaşım ağı 5 zonedan oluşan bir yapıya sahip, merkezi 1. zone olarak ele alırsak merkeze en uzak bölgenin 5. zone olduğunu düşünebiliriz. 14 anahat 2 ek hat ile 214 metre uzunluğunda şehri çevreleyen bir sisteme sahip.
İlk bakışta 14 hat korkutucu gelse de Paris metrosu sizi çok iyi yönlendiren ve aktarmalarla şehrin her bölgesine ulaşmanızı sağlayan kolay bir yapıda, yapmanız gereken tek şey metro haritasında aktarma kesişimlerini dikkatli incelemeniz ve birkaç durak ismini aklınıza kazımanız.
Turistik olarak en çok kullanılan hat 1. hat olsa da otelinizin bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterdiğini söyleyebilirim.
Önemli durak isimlerine gelirsek;
-9. hattaki Tracadero durağından ufak bir yürüyüşle eyfele doğru güzel pozlar yakalayabilir, bu görkemli yapının farklı açılardan nasıl göründüğüne tanık olabilirsiniz.
-1.hatta bulunan Franklin D. Roosevelt ve Champs Elysees, sizi Şanzelizeye ulaştıracak duraklar.
-Yine 1.hatta Tuileries sizi Concorde ve Louvre müzesine ulaştıracak bir noktada dilerseniz Louvre müzesinin kendi durağında inebilir ya da ufak bir yürüyüşle çevreyi gezip ulaşabilirsiniz.
-2. hatta bulunan Anvers ya da Pigalle durağından Sacre coeur ve Montmatre bölgesine yürüyüşle ulaşabilirsiniz.
Havaalanı Ulaşımı
Biz havaalanı ulaşımında uçakta tanıştığımız bir çiftle taksi kiralayıp 35 euroyu bölüşerek otellerimize varmıştık. Bu bizim hem küçük bir şehir turu yapmamızı hem de otellerimize kolayca ulaşmamızı sağladı.
Tek sıkıntımız taksicinin ingilizceyi iyi bilmemesi olmuştu fakat bir şekilde anlaştık. Aynı zamanda Uber kullanarak merkeze daha uygun fiyatlı bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz.
Orlybus ve RoissyBuss gibi alternatiflerle de merkeze ulaşabiliyorsunuz.
Ayrıca Orly Havalimanı’ndan T7 tramvayına binip 7.hatta bulunan Villejuif – Louis Aragon durağından aktarma yaparak merkeze 3 4 euro gibi bir fiyata da ulaşabilirsiniz.
Paris’te Konaklama
Paris’te o kadar iyi ve hızlı bir ulaşım sistemi var ki metro durağına yakın olduğunuz sürece istediğiniz yerde konaklayabilirsiniz.Örnek verecek olursak; La Défense merkeze uzak mesafede görünse de en çok kullanılan 1.hattın ilk durağı, bu da demek oluyor ki La defense metrosuna yakın konaklayan biri 5-6 durak sonra merkeze rahatça ulaşıyor. 5-6 durak dediğime bakmayın süre bakımından ele alırsak 15 dakıka gibi kısa bir süre edecektir.
Yine de benim favorim kesinlikle Opera bölgesi Grands boulevards,Cadet, Opera durağı ve bölgesi hem güvenilir hem daha uygun fiyatlı aynı zamanda merkeze çok yakın mesafede.
Merkezi olmasının yanı sıra Opera tarihi pasajları ile de ünlü ayrıca pasajların içerisinde yer alan çikolatacılar,antikacılar ve ilginç dükkanlar kesinlikle görülmesi gerekenler listenizin baş köşesinde olmayı hakediyor.
Paris’te bir pasaj
Biz Best Western Ronceray’da kalmıştık personelleri çok ilgili ve her konuda yardıma hazırlar.Ayrıca kişi başı 150 lira gibi bir fiyata Paris standartlarının çok altında bir pasajın içinde ve tarihi bir binada konaklamıştık.
Çıkış yapacağımız gün bavulumuzu emanete bırakıp akşam 12 gibi ücretsiz olarak teslim almıştık ve hava koşullarından dolayı bekleme salonlarını uzun bir süre işgal etmiştik :)
Opera bölgesinin dışında Montmatre bölgesi de konaklamaya uygun bir konumda ve diğer merkezi bölgelere göre uygun fiyatlı seçenekleri barındırıyor.
Best Western Ronceray