Fethiye Saklıkent Kanyonu Turumuz ve Tüyolar
Yolunuz Fethiye düşer ise günlük turunuza Saklıkent Kanyonunu kesinlikle eklemenizi tavsiye ederiz.
Saklıkent ölmeden önce muhakkak gezilmesi gereken yerlerden bir tanesidir.
Fethiye’den araba ile 1 saat uzaklıkta olan Kanyon Kaş’a da az çok mesafe uzaklıkta bulunmaktadır.
İçeri giriş yaptıktan sonra kayalıklara asılmış yürüyüş yolundan geçiyorsunuz. O anda görmüş olduğunuz manzara içeride gördüklerinizin yanında çok az kalmaktadır. Ama ileriden gelen suyun sesi merakınızı arttırmaktadır.
Biraz daha ilerleyip köpüren suları görünce buradan nasıl geçeceğiz diye düşünüyor ve heyecanınız artmaktadır.
Adacıktan inen kaynak suyunun soğukluğu sıcak havada çok iyi gelmektedir. Adacıkla kanyonu birleştiren soğuk ve sert su arasından geçişiniz için kalın bir ip çekilmiştir ve bu iplere tutunarak kanyon tarafına geçilmektedir.
Kanyona ulaştığınız zaman geçtiğiniz adacığın aksine sessiz sakin alanda kendinizi buluyorsunuz.
Tabanı normal dere yatağından farklı olarak sert kayalarla ve büyük taşlarla kaplı olduğu için kanyon içinde yürümek oldukça güçtür.
Jeolojik bir çatlama sonucu oluşan kanyonda suyun gücünü hissedebiliyorsunuz ve gördüğünüz yarıklara oldukça şaşırıyorsunuz. Dağların arasına sıkışmış kayalıklar sizde düştü düşecek hissiyatı yaratmaktadır.
Yaklaşık 1 saat yürüdükten sonra kanyon daralmakta ve güneş ışınları iyice yok olmaya başlamaktadır. Zemin daha kaygan ve kayalıklıdır. Çoğu kişinin yüksekliği biraz fazla olan kaygan yerden geçmeye cesaret edemeyip döndüğünü göreceksiniz. Ama kanyon içerisinde zor olan yer burası değildir şelaleye az kalan yüksekliği yaklaşık 1.5 m olan alandan geçmek çok zordur. Bu alandan geçebilmeniz için sizi yukarı çıkaracak en az bir arkadaşa ihtiyacınız bulunmaktadır. İşte şelale bu yükseltinin arkasında bulunmaktadır.
Şelaleye vardığınızda hayal kırıklığı yaşadığınızı söylemek isterim. Araştırmadan kanyon gezisi düzenlediyseniz bizim gibi hayal kırıklığına uğramış oluyorsunuz. Ama yine de oraya kadar gelmek sizde mükemmel bir hissiyat yaratmaktadır. Şelalenin aktığı yer yüksek olduğu için yukarı çıkamıyorsunuz. Yasak olduğunu belli eden işarette bulunmaktadır. Sizde yaratılacak merak şelalenin aktığı alanın devamını merak etmenizdir.
Gidişiniz kadar dönüş yolunuzun daha zor olacağını unutmayın :)
Saat 10.30 gibi kanyonda başladığımız yürüyüş maceramız saat 12.00 gibi bitti. Hemen kendimizi kanyonun içinde yer alan restoranlar da bulduk ve karnımızı doyurup yorgunluğunuzu attık.
Buradaki turunuzun sonunda gezi şirketleri genelde Patara Plajında kapanışı yapmaktadır. Bizde aynı şekilde yaptık kumun ve denizin güzelliğine kendimizi bıraktık.
Küçük tüyolar ;
- Kanyon da suların içinde kayalık zemin üzerinizde yürüyeceğiniz için yanınızda deniz ayakkabısı almanızı tavsiye ederiz. Oradan da kiralama şansınız vardır.
- Aracınızı park edeceğiniz otopark bulunmaktadır.
- Yanınızda suya dayanıklı veya küçük sırt çantalarınızı almanızı tavsiye ederiz çünkü kayma, düşme olasılığınız vardır.
- Ebeveynlerine bağlı olarak hareket eden çocuklar için vadi daraldıkça tehlikeli olabiliyor.
- Giriş ücreti ödemesi yapıldıktan sonra kayalıklara asılmış yürüyüş yoluna geçmeden önce baretinizi de alın :)