Rotayı Assos – Behramkale ‘ye Çevirdik , Çok da iyi Ettik.
[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=gON_0A0XfBU” width=420 height=200 maxwidth=420 ]
Daha önceki yaz tatillerinde sürekli ”bir dahaki yaz tatilinde Assos’a gideriz ” deyip hemen hemen 3 yıldır ertelediğim ve sonunda bu sezon gitmek nasip olan bu güzel yere Çanakkale – Ezine – Ayvacık istikametinden devam ederek ulaşabilirsiniz. Çanakkale’den Assos (Behramkale’ye) varana kadar son 4-5 kilometre haricinde yollar gayet güzel.
Yakın çevremde daha önce bu yöreye giden kişiler bana hep güzel manzaralarından , taş evlerinden ve temiz denizinden söz etmişlerdi , gerçekten de öyle. Assos belki büyük bir tatil yöresi değil ve bazılarına sıkıcı bir yer gelebilir ancak kalabalıktan sıkılıp güzel bir köşede bir kaç gün kafa dinlemek , ev yapımı zeytinyağlı yemeklerin tadına bakıp müthiş manzaralarda çayınızı , kahvenizi yudumlamak gerçekten de güzel oluyor. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bu yöre sadece bir sayfiye yeri değil aynı zamanda çok eski çağlardan kalma tarihi bir çok eseri bünyesinde barındıran bir yer. Tarih boyunca Yunan, Makedon, Pers dönemlerinde yerleşim bölgesi olmuş bir bölge. Yöredeki kale , eski cami , taş evler ve ”Athena Tapınağı” gibi bir çok eski eserin halen gezilip görülebilir durumda olması sevindirici. Platonun öğrencisi Aristoteles’in burada yaşadığını da orada öğrendik.
Yöre insanı tahmin ettiğim gibi bizi Trakya ve Ege insanının sıcaklığıyla karşıladı , dışarıdan gelen yerli – yabancı turist ve gezginlerin yöre halkına katkısının büyük olduğunun farkındalar onlar da . Bölgeye vardığınızda yolun son bölümlerinde kendi kendinize zaten ben güzel bir yere geldim diyorsunuz , Assos size bunu rahatlıkla hissettiriyor. Tertemiz ve serin sularında yüzüp stresimizi attıktan sonra yörede meşhur ev yapımı zeytinyağlı yiyeceklerin tadına bakmadan dönmedik tabi. Özellikle ”Kabak çiçeği dolması” bu yörelere has bir yemek ve denemeye değerdi. Ardından kaleye doğru çıkan dar ve uzun taş yoldan yürürken yol boyunca açılan küçük sergileri ve seyyar tezgahlardan ; ev yapımı zeytinyağı , zeytin , dut şurubu , çeşitli süs eşyaları da almayı ihmal etmedik tabi.
Konaklamamızı Çanakkale’de merkeze yakın bir yerde yapmamıza rağmen Assos’da bir çok otel , pansiyon ve konaklama yerleri olduğu da güzümüzden kaçmadı.
Unutmadan belirteyim , yöreyi terk etmeden önce Çanakkale yoluna dönmeden tam ters istikamete (sola) doğru ilerleyip kentin yukarı yüksek bölgelerine çıkıp oradan muhteşem manzaraları seyretmeyi , fotoğraflamayı unutmayın derim …