Röportaj: Amerika’da Öğrenim ve Yaşam
[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=c5BL4RNFr58″ width=420 height=200 maxwidth=420 ]
Amerika’da dil eğitimi, öğrenim görmek, yaşamak gibi bir çok sorunun cevabını belki de bu röportajımız sayesinde bulabilirsiniz.
Türkiye’de ve Dünya’da Interfly seyahat sisteminin kurucusu ve bir çok alanda büyük girişimleri olan Serkan Özkan ile Amerika’da öğrenim ve yaşam hakkında yapmış olduğumuz röportajımız… Serkan Bey’e ilgilerinden dolayı teşekkürü borç biliriz.
-Nasıl Amerika’da öğrenime karar verdin, neydi seni buraya sürükleyen?
Amerikada 2007 ve 2008 yıllarında 2 defa Work and Travel , 2009 yılında staj yaptım ve dil eğitimleri aldım. Amerika herkesin rüyasıdır bilirsiniz. Ben de rüyanın bir parçası olmak istedim. Bu dönemlerde Amerikayı baştan aşağı gezdim. 2013 den beri de Amerikada yaşamaktayım ufak çaplı bir yazılım şirketim mevcut. Amerikada hukuk büroları için rightclicklaw.com adlı hukuk ofis yönetim programını yaptım. Ayrıca Interfly kurucusuyum Amerika’da da Interfly yayılarak devam etmektedir. Interflyı kuracak ufka sahip olmama Amerikadaki yaşadıklarımın etkisi büyüktür.
-Hangi üniversitede eğitim aldın? Sence doğru bir tercih miydi? Yine olsa yine burayı seçerim diyebiliyor musun?
Yine olsa WAT a gider dil eğitimi alır staj yapardım. Gidip görülen gezilen yer bile insanın ufkunu açar . Hele ki bir yerde yaşayıp başka kültürlerle tanışırsanız bu farklı düşünmenize ve yaptığınız her şeye insanlara farklı bakmanıza pozitif yönde katkı yapar. Amerikada 2007 yılında tanıştığım ve 7 senelik uzaktan skype ile iletişimde kaldığım ve sömester ve yaz tatillerinde görüştüğüm Carmen Vinueza Ekvator vatandaşı ile 2013 yılında evlendim. 2014 yılında da Amerikada Yusuf adında bir oğlumuz oldu. Her şeyi bir kenara bıraksak sırf Eşim için bile yine burayı seçerdim diyebilirim.
-Peki ya konaklama meselesi? Yurtta kalmak mı daha mantıklı, yoksa eve mi çıkmalıyız? Hangi bölgede yaşıyorsun? Sence yaşamak için ideal bir bölge mi? Amerika’da yaşayacaklara ya da yalnızca okumak için gideceklere burayı tavsiye eder misin?
Amerikadaki en büyük sıkıntılardan birisi konaklamadır. 2007 de hiç bir bilgim olmadığı için yurtta kalmıştım. Çok kötü idi koşullar kişi kalıyorduk. yurda verdiğim para ile orta derece ir eve çıkabilirdim aslında 2008 de aynı hatayı yapmadım ve arkadaşlarımla ev kiraladım. Ben ev Kiralamayı tavsiye ederim. Amerikanın New york ,new Jersey ve Ohio eyaletlerinde kaldım. New jersey çok iyi bir eyalet. New yorka yakın olması büyük avantaj. New Jerseyi tavsiye ederim.
-Orada okurken aynı zamanda çalışabilmemiz mümkün mü?
Dil okulunda Okurken çalışma izni aslında yok . Ama İllegal çalıştıran bir çok firma mevcut. Türk firmaları da iş verebilmekte. Genelde Pizza dağıtıcısı Marketler Temizlik işleri vs gibi işlerde çalışılabilmekte. Saatlik ortalama 7 ila 10 dolar kazanılabilmekte. Fakat dediğim gibi yakalanma durumunda vize iptali söz konusu. Üniversite de okurken çalışma izni yok ama üniversite içerisinde iş imkanları zor da olsa olabilmekte.
-Amerika’da ki okullar gerçekten de filmlerdeki gibi mi? Ortalıkta çılgın partiler yapılıyor mu ? Yoksa biz çok mu Amerikan filmi izliyoruz?
Çılgın parti meselesi televizyonlarda abartılsa da , yok da değil . Bölgelere göre değiğir tabi. Amerikanın %90 ınında gece saat 2 de barlar diskolar kapanır. İçki satışı yasaklanır. 22 yaşından küçükler elinde içki şişesi ile yakalanması durumunda bile büyük cezalar alırlar. Sokaklarda elinde hiç kimse içki şişesi ile gezeme. Fakat Las vegas gibi bölgeler de sınırlama yoktur. California bölgesi eğlence anlayışının özellikle cinsel anlayışın tabiri caizse koptuğu bölgedir. Los angeles da normal bir bar disko bulamazsınız. Ya Lezbien yada Gay barlar vardır Los angeles da. Otobüsler de sokaklarda gay lesbienler rahatça öpüşür elleşir koklaşırlar…
-Ülkemizde, hatta dünyada Amerika’nın namı dil okulları konusunda alıp yürümüş durumda. Sence İngilizce öğrenmek için ideal bir ülke mi?
Bu seçtiğiniz okul ve bölgeye göre değişir. Okul ve bölge dil eğitiminde çok rol oynamaktadır. Dil eğitimin başı pratikden geçer eğer Türkler ile takılıp Türkçe konuşulacaksa pek bir manası kalmaz. Sürekli aktif olup kültürel faaliyetler ve aktivitelerle İngilizce konuşulup pratik yapılmalıdır. Yoksa gramer heryerde öğrenilir. Bence Amerika dil eğitimi için idealdir az önce söylediklerime uymak kaydıyla.
-Peki Amerika pahalı bir ülke mi? Bize kira, yeme içme, ulaşım masrafı vb. konulardan yola çıkarak konuyu biraz detaylandırabilir misin?
Amerika konaklamada çok pahalı bir ülke. New York New Jersey Civarında 8-10 metre karelik bir oda kirası 500 dolardan başlıyor. Adam gibi br yer tutayım derseniz en az 2000-2500 doları gözden çıkarmak gerekir. Ulaşım da da Türkiyeden biraz pahalı. Fakat toplu taşıma new york haricinde çok gelişmemiş. Amerika da yaşayan birisinin araba alması şarttır. 5 kişilik bir aile de 5 tane araba bulunur. Benzin ucuzdur araba da ucuzdur. 1500 dolara iş görür bir araba alabilirsiniz. Herkesin arabası bulunmasına rağmen New York haricinde çok trafik olmaz. yol alternatifleri çok fazla ve yollar 6-8 şeritlidir.
-Kültürel açıdan ne gibi farklar var? Adapte olmakta güçlük çektin mi?
Kültürel açıdan farklar çok. Saymakla bitmez. Yemek kültürü çok farklı. Aslında yemek kültürü diye bir şey yok. %80 i marketten donmuş yemekler alır ısıtır yer. Veya dışarda yer veya eve yemek söyler. Tuhaf insan çoktur. California bölgesinde evsizler çok fazladır. Miami de Kübalılar nufusun %80 ini oluşturur . İngilizce neredeyse geçmez.İspanyolca ile iletişim kurmanız gerekir. Yani şunu demek istiyorum bölgeden bölgeye adapte olmak ve kültürel durumlar değişir. Ben gezgin ruhlu olduğum için adapte de sıkıntı çekmedim. Ama 1 hafta sonra memlekete dönen çok arkadaşım oldu. 2008 de Wat için Amerikaya gittiğimde yanımda 8 kişili arkadaş gurubum vardı. Her şeyi organize etmiş arkadaşlarıma yardımcı olmuştum. Öyle ki daha havalimanında araç kiralayım otobüse bile bindirmemiştim arkadaşları. İlk gün öğle yemeğinde bir restauranta gittik ve ben soğan çorbası istedim Serkan bu işi bilir diye herkes aynısını istedi. Çorbalar gelince Gruptan 2 kişi ağlamaya başladı.. Anamm çok özledim seni. Yemeklerin ne güzeldi diye…
-Yemek kültürü ne durumda? Ne yenir, ne içilir? “Amerika Mutfağı” diye bir şey var mı sence?
Amerika mutfağı yoktur. Varsa da ben bilmiyorum. Ama bölgelere göre italyan restaurantlar Türk restaurantlar güney amerika restaurantları vs bulunabilmekte. Bence hemen marketlerden alışverişe başlanıp bildiğiniz yemekleri evde pişirmek en güzel sistem. Hem ucuza gelir hemde bildiğinizi yersiniz.
-Arkadaşlık ilişkileri, insan profilleri nasıl? Amerikalılar nasıl insanlar? Yeni insanlar tanımakta, çevre edinmekte güçlük çektin mi?
Amerika göçmenler ülkesidir. Çok farklı insan tipleri bulunur bu yüzden. Bizde klasik olan küçük bir çocuğun başını okşama meselesi orada tacizden içeri düşmeye varabilir. Fakat trafikte işte markette kısacası her yerde kurallar vardır. ve buna herkes uyar. Aslında bu kurallar sayesinde İnsan ilişkileri seviyelidir. Gene bölgeye göre değişmekle birlikte Amerika da arkadaş bulmak çok kolaydır. Fakat arkadaş bile kuralı uygular. Mesela ben Ohiao da Cedar pointte çalışıyordum sene 2007. Akşam takım arkadaşlarıyla yedik içtik. Bentakım liderinin evinde kaldım. Sabah onun evinden işe gittim tam 3 dk geç kaldım diye beni süpervisora şikayet etti. İş başka arkadaşlık başka tam Amerikalılara göre bir laf. Ama bence bu kurallar vs ülkenin değerini arttırıyor. Mesela polis tam bir kuvvettir Amerikada. Kimse polise karşı gelemez. Zaten böyle bir otorite sağlanmasa ülkede 30 milletten insan var hemen karışmaya müsait.
-Üniversite bittiğinde Türkiye’dekine kıyasla daha fazla çalışma olanağı mı sunuluyor? Bu noktada yapılan ortalamanın ya da başka kriterlerin önemi var mı?
Çalışma olanakları o kadar çok değil üniversite mezunlarına. Aksine mezun olmayanlara işler daha fazla. Ara elaman eksikliği var. Üniversite mezunu yabancılar iş bulsalar dahi vize de çok sıkıntı çekiyorlar. İş vizesi olan H1 vizesi çekiliş ile belirleniyor. 2015 de başvuran 233 bin kişiden sadece 55 bini kurada başarılı olup vize alabilecek mesela. Fakat eğer kendi projeniz var ise Amerika pazarına girebilirim diyorsanız farklıyım diyorsanız. Amerikada başarmak dünyada başarmak demektir.
-Son olarak, buralara kadar gelmişken denemeden/görmeden dönmeyin diyebileceğin şeyler var mı? Bize birkaç ipucu verebilir misin?
Niagara Şelaleleri, Grand Canyon ,Las Vegas, Florida ve Bahamalar bahamalara miamiden cok ucuz gemiler ile gecebiliyorsunuz, San Francisco, San Diego ve hatta San Diegodan bir tramvay ile Meksika sınırından Tijuanaya geçiş. Los Angeles Chicago Boston ve tabiki new york görülmesi şart olan yerlerdir. New jersey de meyve bahcelerinden meyve toplama aktivitelerine katilinabilir, Kesin ve kesin Six Flags veya Cedar point gibi buyuk eglence parklari gezilmelidir. Kisin gidildiyse Mountain Creek gibi kayak merkezleri cok iyidir.