Foggia’da Erasmus

Öncelikle merhaba arkadaşlar.

Bu benim blogdaki ilk yazım.İlk yazımın erasmusla ilgili olmasını istedim çünkü ben gelmeden önce araştırdığımda yeterli bilgi bulamamıştım.Her şeyi yaşayarak öğrendim diyebilirim gerçekten.

Öncelikle neden İtalya olduğunu anlatayım. Benim 3 seçeneğim vardı; Polonya,Romanya ve İtalya. Romanya’yı direk eledim zaten duyduklarımdan dolayı. Polonya’ya gitmek daha mantıklı görünüyordu çünkü para birimleri bizimkine çok yakın. Euro 4 küsür çünkü biliyorsunuz.Ama İtalya’ya gelmek hep hayalimdi ve Erasmus’u sadece bir kere düşündüğüm için(2 kere yapanlar var) gözü kararttım ve İtalyayı seçtim.

İtalya deyince aklınıza gelenleri tahmin ediyorum,aynıları benimde aklıma gelmişti çünkü.Foggiadayım arkadaşlar,silin o aklınzdaki düşünceleri hemen. İtalyanın köyüne gelmişim çünkü.

Şöyle bir durumu var Foggia’nın, İtalyan göçmen kampı bu şehirde. Yani sokaklarda işsiz güçsü gezen afrikalı ve siyahi abilerimiz biraz ürkütücü desem abartmış olmam sanırım……
Avrupa’da hırsızlık çok yaygın zaten duymuşsunuzdur mutlaka. Gözümün önünde yaşandı bir örneği zaten. O yüzden çok dikkatli olmanız lazım,sırt çantası yerine önden çapraz çantaları tercih edebilirsiniz,sürekli gözünüzün önünde bulunması açısından.
Sürekli kötü şelerden bahsettim sanırım,korkmayın hemen. Foggia bile olsa sonuçta İtalyadasınız! Heryere Ulaşım çok kolay.Gezin gezin gezin!

Ve diğer konu,dil sorunu! İtalyanlar ingilizce BİLMİYOR! Gelmeden önce belli başlı kelimeleri çalışmak işinizi kolaylaştıracaktır.Tanışma ve alışveriş cümlelerini mesela.Türkiye’deki gibi durum yani. Hebele hübele anlaşıyorsunuz bir şekilde:)

Üniversitede ki hocalar bile bilmiyor hatta!Dersler italyanca işleniyor o yüzden hocalar derslere gelmenizi zorunlu tutmayacak.Bu iyi haber! :) Eğer ben erasmusu gezmek için yapıyorum diyorsanız Foggia ideal bir seçim. Ama sürekli gittiğiniz şehirde kalmaya niyetliyseniz önermiyorum.. Patlarsınız , Türkiye hayaliyle yanarsınız buda benden söylemesi! :)

Şimdi ev konusuna geçiyorum,bu en önemli konu bence. Ben bunu gitmeden önce çok araştırdım ama bununla ilgili hiçbir bilgi bulamadım ve mecburen sürüye katıldım herkesin yaptığını yaptım.Ama aşırı pişmanım. ESN’yi bilirsiniz belki, Erasmus öğrencileriyle ilgilenen topluluk. Sizin için partiler geziler düzenliyorlar sürekli, ev işlerini de hallediyorlar aynı zamanda.Bu işi gönüllü yaptıklarını söyleseler de inanırsanız tabi.Size ayarladıkları her evden komisyon alıyorlar, o yüzden kendi işinizi kendiniz halledin. Ben cesaret edemedim gittiğimde yerim belli olsun diye onlarla hallettim oda kiraladım. Şuan evin diğer odaları da doldum.Ve sadece bir odaya 180 euro ödüyorum,hiç az değil arkadaşlar. O yüzden size tavsiyem şu gideceğiniz yer belli olduğunda Faceboktan İnstagramdan vs hemen gruplara katılın ve oradan arkadaşlar edinin. Gitmeden çevreniz olsun ve 5-6 kişi toplanıp bir ev tutun. İlk hafta hostelde kalın gerekirse. ESN ile değil,gidin kendiniz emlakçıyla ev ev dolanıp tutun.Çok daha karlı olacak bana inanabilirsiniz.Şuan böyle yapanlar benim yarı fiyatımdan az ödüyorlar :) Zaten gezmeye niyetliyseniz burdaki evin hiçbir önemi yok 5 kişi aynı odada bile kalsanız kalın.Paranızı sadece gezerek harcayın Foggia’da bitirmeyin SAKIN! Ben çok pişmanım bu konuda çünkü…. Şunu söylemeden geçemeyeceğim..İtalya insanlarına tek kelimeyle BA YIL DIK. Anlaşamıyor olabilirsiniz dil olarak ama elinizi bol bol kullanın gerisini onlar hallediyor zaten. Çok sevecenler çok yardımseverler çok güler yüzlüler. Ev sahipleri hariç ama! Çok uyanıklar ve depozitonuzu yemeyi kolluyorlar.Uyanık olun :)

Ve son olarak,Oturma izni mevzusu. Arkadaşlar bu konuyla ilgili net bit bilgisi olan yok herkesin bi fikri var ama ‘bence’ fikirler hepsi. Okul almanızı öneririz dedi. Polis sorabilirmiş ülkeye giriş çıkış yaparken. Ama ben almayı düşünmüyorum çünkü ben burada 5 ay kalacağım 5 ayda çıkıyormuş zaten,100 euromu heba etmeye gönlüm razı değil. Ama fiscal code alın. Burada yaşadığınıza dair bir belge.Ücretsiz alınıyor. Buda benim bencem. Ama sizin kararınız,riske girmem derseniz buyurun alın :)

Bunlar benim ilk izlenimlerimdi,umarım faydalı bilgiler vermişimdir. Bundan sonraki yazılarım ülke/şehir bilgilendirmeleri olacak. Görüşmek üzere! :)

Samirays

Halihazırda pdr öğrencisi, yazar çizer çokça gezer. Şimdi italyada!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir